På denne siden finner du litt informasjon om maskinbrodering, stabilisering, tråd og nåler.
Det finnes mange forskjellige nåler som er utviklet til forskjellige syformål.
Her kan du lese litt om hvorfor det er viktig å bruke riktig nål til riktig prosjekt og hvorfor man bør bytte nål på symaskinen ofte.
Maskinbrodering er gøy og kan brukes til det meste. Alt fra dekorering av klær til innslag i quilter. Kun fantasien setter begrensninger for bruk.
Er du en quilter så er broderimaskin en ypperlig måte å ferdigstille quilten din med.
Det finnes mange flotte design og få kjøpt til en rimelig penge. Disse kan lastes ned fra leverandøren umiddelbart etter de er kjøpt, eller de kan sendes som vedlegg i mail.
Etter hvert ønsker man kanskje å stingsette sine egne broderier, enten fra nedlastede mønster eller etter egne tegninger. Det finnes spesielle programmer for dette som du kan lese om under software
Hva trenger jeg for å brodere?
Jo, du trenger foruten stoff en god og riktig stabilisering, tråd og riktig nål til formålet. På våre sider finner du litt enkel informasjon om disse tingene.
Jeg anbefaler alltid å testsy et nytt design på det materialet du skal bruke og med stabilisatoren du tenker å bruke. Dette høres kanskje råflått ut, men av erfaring vet jeg at av og til kan kombinasjonen stoff/desing/stabilisator gå helt feil.
Det kan være feil type design til stoffet eller desinget kan ha feil. Da er det meget irriterende å ødelegge produktet man har sydd.
Alle disse prøvedesigna, både vellykka og mindre vellykka , med stabilisator kan man samle i en boks og ha som prøvelapper til fremtidige referanser 🙂
Generelt kan man si at dersom et design består av tette sting vil det kreve en tykkere /sterkere stabilisering enn om designet bare består av konturer.
Hver gang nålen treffer stoffet under syprossessen vil overflaten “svekkes” og dette kan føre til at stoffet trekker seg sammen slik at det dannes rynker rundt designet.
Riktig stabilisering vil ofte hjelpe slik at dette ikke så lett skjer. Dette betyr at man må ta hensyn både til type design og type stoff for å få et bra resultat.
Stabilisering
Stabiliseringen kan spennes i ramma sammen med stoffet eller det kan strykes eller limes på stoffet.
Det finnes mange forskjellige typer og merker med stabilisering. Felles for de er at de enten er til å rive bort(Tar away), vaske bort(cash away) eller klippe bort (Cutaway)
Den mest vanlige stabiliseringen er den vi kan rive bort. Noen merker har også rivestabilisering som løser seg opp og forsvinner helt eller delvis etter vask.
Rivestabilisering brukes til de fleste stoffer som er faste og stabile.
Vannløselige brukes når vi ønsker at all stabilisering skal bli borte som f.eks ved brodering av blonder(Lace) og som toppstabilisering ved brodering på fleres, frotte, ull etc for å unngå at tråden forsvinner ned i stoffet.
Cut away er som navnet sier til å klippe bort. Her klippes den overflødige stabiliseringen bort og resten blir sittende under designet for å stabilisere også ved bruk.
Denne stabiliseringen brukes ofte ved brodering på strekkbare stoffer, ved brodering med tette design og ved In the hoop design. De finnes i forskjellige tykkelser og noen er også påstrykbare.
Det er ofte best og bruke ett lag med riktig stabilisering framfor å bruke flere lag av en uegnet, men noen ganger vil det være hensiktsmeddig og bruke to forskjellige typer for å få et bra resultat. Det finnes ingen fasit på dette, annet enn genererelle råd. Man må teste og gjøre sine egne erfaringer.
Våre stabiliseringer som du finner i nettbutikken her
Tråd til maskin brodering og dekorsøm
Når det gjelder tråd vil det nok være like mange meninger som det er brukere og designere.Det viktigste er å bruke kvalitetstråd.
Alle design som lages har egenskaper som passer til tråden som brukes i designet. Dvs at dersom et design er laget for en 40wt tråd vil det være det som gir det beste resultatet.
Men…. man kan også utnytte egenskapene til en helt annen trådtykkelse i et design ved å forminske eller forstørre et design ut over det som er anbefalt. Det er bare å eksperimentere. Tråd er gøy!
Det finnes mange typer tråd, Rayon, Polyester,Bomull metall etc. og flere har opptil flere tykkelser på sin tråd.
De fleste broderidesign er imidlertid laget for 40 wt el 50 wt tråd.Hvorvidt man foretrekker rayon,polyester eller bomull er smak og behag. Polyestertråden syns jeg personlig er for kunstig blank og foretrekker derfor Rayon eller bomull litt etter hvilket uttrykk jeg vil ha på designet.
De fleste trådprodusenter alle forskjellige trådtyper.
Rayon 40wt
den mest brukte tråden til maskinbroderi, er også ypperlig til applikasjoner og dekorsting. Finnes i sneller av 200m, 500m og 1000m Nål Emboidery nål /bluetip 75-80 /11 eller topstitch.
Rayon 30wt
noe tykkere enn 40wt. kan også benyttes til maskinbroderi, gjerne på design som ikke er så tett stingsatt. Flott til quilting og applikasjon. Sneller på 150m.Nål 100/90
Cotton 30wt
en 100% bomullstråd kan brukes til maskinbroderi, flott til “redwork” design, ypperlig til quilting og applikasjon, 300m på snella. Nål 100/16
Cotton 12wt
100% bomullstråd kan brukes til broderier som ikke er tett stingsatt, flott til redwork, kan være lurt å senke hastigheten når en broderer med denne.
200m på snella.Nål 100/16
Metallic tråd
en effekt tråd som gir en flott skinnende effekt i broderiet. Husk metallic nål. Sneller på 200m og noen farger i 500m.. Metall nål
Sliver
en spesiell metallic tråd som er flat. Svært viktig med metallic nål. Sneller på 200m.
Glowy 40
en effekt tråd som absorberer ultra violet og sol lys og reflekterer det tilbake i mørket. Intensiteten av lyset avhenger av lengden den har blitt utsatt for sollys. Spennende å bruke på barnetøy. Garanti på 50 maskinvasker uten å redusert lyseffekt, sneller på 100m
Solar 40
en effekt tråd som endrer farge når den blir utsatt for ultraviolet lys eller sollys. Design brodert med denne tråden må strykes på vranga eller bruke strykeklut. Sneller på 100 m
Aurifil
Er en flott bomullstråd som finnes i mange forskjellige tykkelser. Både 50 wt og 40wt kan brukes i broderi. Denne tråden gir litt mindre glans i designet, men er en utrolig flott tråd.
Wonderfil Decobob
Dette er en 80wt sterk polysetertråd som kan brukes til det meste. Flott til microbrodering og brodering av blonder(lace)
Bruk gjerne 75/11 nå eller 70 nål
Ved søm forsvinner den inn i stoffet og blir nærmest usynlig. Finnes i 36 farger.
Finnes også som ferdigspolt undertråd på plastspoler. Anbefales som undertråd til maskin brodering.
Wonderfil invisafil er en 100wt polyestertråd som kan brukes til fine blondebroderier og microbroderi.Finnes i minibakker med 6 sneller. Bruk microtexnål 60
Nåler
Her kan du finne litt informasjon om jungelen av nåler som er på markedet.
Nålene og tråden man bruker har mye og si for resultatet av arbeidet ditt.
Nålen bør byttes etter hvert stort syprosjekt og før man går igang med ett nytt.
Ser man på en brukt symaskinnål etter noen timer søm vil den se slik ut og da kan man tenke seg at det kan skade stoffet man syr i.
Her kan du lese om de forskjellige Schmetznåler. Schmetz har også lansert en App og H der det er nevn oversikt over nåler betyr
Her finner du informasjon om Organ sine nåler
Hvorfor skal du bruke forskjellige nåler til forskjellig tråd?
Som du ser på bildet nedenfor så er det forskjell på nåløyet til de forskjellige type nåler. Dette har betydning for hvordan tråden slites når den løper gjennom nåløyet.
Her kan du se forskjellen på spissene på de forskjellige nålene og hvorfor det er viktig å bruke f.eks en stretch nål eller en ballpoint nål til strikkede stoffer. Den runde spissen vil forhindre hull i de strikkede maskin i f.eks jersey.
130/705 H er en betegnelse man finner på symaskinnåler til vanlige symaskiner.
130 sier noe om lengden på nålskaftet (shank) “705” betyr det er flat side på nålskaftet og H betyr det er et spor over øyet på nålen(scarf)